Deze trainingen worden aangeboden door Cubiss.

Cubiss is voortdurend bezig met nieuwe leervormen, zo ook e-learning. Een groot deel van deze e-learnings komen van de voormalige Cubiss Academie en zijn overgezet naar dit nieuwe platform.

Niet elke e-learning is ontworpen om volledig zelfstandig te doorlopen, maar hier wel geschikt voor gemaakt. We zijn volop bezig om nieuwe e-learning en blended learning concepten te ontwikkelen en uit te rollen. Ondertussen kun je al met dit brede aanbod zelf aan de slag. Heb je vragen of opmerkingen, laat het dan vooral weten via info@cubiss.nl.

Deze online cursus bespreken we het thema 21eeuwse vaardigheden.

De technologie ontwikkelt zich snel. Door deze technische ontwikkelingen zijn er andere, nieuwe vaardigheden nodig om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. Er ontstaan nieuwe functies op de arbeidsmarkt en deze vragen om andere of nieuwe competenties, de zogenaamde 21eeeuwse vaardigheden. Deze vaardigheden zijn: creatief denken, probleem oplossen, computational thinking, informatievaardigheden, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, communiceren, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden, zelfregulering en kritisch denken.

Als je denkt aan gamen dan denk je al snel aan vrijetjidsbesteding. Jongeren die voor de Playstation hangen of de vele spelletjes die op telefoons worden gespeeld. Soms heeft gamen ook een negatieve lading, terwijl gamen heel educatief is. Gamen is eigenlijk een vorm van leren.

 In deze e-learning gaan we het hebben over gamificatie (in het Engels gamification) en wat de mogelijkheden van gamificatie zijn. Gamificatie valt onder de 21e eeuwse vaardigheden.


Waarom deze e-learning?

Leren door te maken, voorbereid zijn op de dag van morgen! Dat is waar het om draait bij het Maakonderwijs.

Op de arbeidsmarkt ontstaat een steeds grotere roep naar jonge uitvinders met 21e eeuwse vaardigheden. Dat zijn onder andere vaardigheden op ict-gebied, maar ook ‘goed kunnen samenwerken’, ‘sterk zijn in communiceren’ en ‘creatief en oplossingsgericht kunnen denken’. Wie aan de slag gaat met Maakonderwijs, werkt met kinderen gericht aan deze vaardigheden en bereidt kinderen daarmee goed voor op de toekomst.


Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen. Nu het internet een belangrijke nieuwsbron is en nepnieuws overal aanwezig is, is kritisch (leren) lezen en kijken belangrijker dan ooit. In deze e-learning over Nepnieuws leer je daarom de zin van de onzin te onderscheiden. Door deel te nemen aan deze e-learning kom je op een laagdrempelige manier meer te weten over Nepnieuws.

De training is zo opgezet dat je zelf je (studie)tijd bepaalt en studeert waar en wanneer het jou het beste uitkomt. Op deze manier kun je op een makkelijke manier je kennis vergroten en of aanscherpen rondom het thema Nepnieuws. Een les neemt ongeveer 1-2 uur tijd van je in beslag.


We heten je van harte welkom bij deze online cursus over het thema online privacy.

Het wereldwijde web kent eindeloze mogelijkheden, maar kan ook verraderlijk zijn. Met deze cursus over het thema online privacy kom je als docent of mediacoach op een laagdrempelige manier meer te weten over privacy op internet. Deze online cursus is toegankelijk en Nederlandstalig van opzet.

Former president Obama asks America to learn computer science.
“Het leren van programmeren is niet alleen belangrijk voor jouw toekomst, het is ook belangrijk voor de toekomst van het land.”

“Voormalig president Obama attendeert op de positieve effecten die programmeren in het onderwijs met zich mee zou brengen. Zo legt hij een link met de leefwereld van jongeren, waar games erg populair zijn. Zo worden jonge mensen misschien gemotiveerd om verder te studeren in die technische richtingen, die zo belangrijk zijn voor innovatie en de economie. Daarnaast krijgen jongeren die, om welke reden dan ook, niet verder studeren toch ook een goede technische basis om overweg te kunnen met computers en niet blijven steken bij basiskennis.”

Leesplezier krijgt steeds meer een vaste plek in het onderwijs. Gedichten worden hierbij vaak nog vergeten, maar bieden juist met een kleine tekst een rijke en verrassende inhoud. Poëzie laat de rijkdom van taal zien. Het woord ‘gedicht’ wijst al op het compacte karakter: een gedicht is ‘verdichte’ taal. Er staat geen woord teveel in, want ieder woord is goed doordacht. Een gedicht vertelt vaak meer, dan er op het eerste gezicht te lezen valt.

In deze e-learning gaan we aan de slag met  vragen zoals: Wat is kinderpoëzie?  Hoe gebruik je gedichten op school? Hoe filosofeer je met kinderpoëzie? Hoe maak je poëzie met kinderen? Welke bundels zijn er en welke dichters zijn bekroond? We gaan als een echte ontdekkingsreiziger op onderzoek en duiken in de wereld van poëzie voor kinderen van vier tot twaalf jaar.


Wat is nu eigenlijk de AVG is en waarom is het belangrijk om de privacy te respecteren?

In een organisatie draait bescherming van (persoons)gegevens om meer dan het nemen van technische maatregelen en het zorgen voor mooi beleid. Het gaat om bewustwording van ieder individu. De grootste bron van datalekken zijn menselijke fouten, dus bewustzijn en training is hard nodig. Privacy is een onderwerp wat de hele organisatie aangaat, en vanuit die positie is het kweken van privacy bewustwording noodzakelijk. Als iedereen in jouw organisatie bewust is van hun eigen verantwoordelijkheid op het gebied van privacy, draagt dit ook bij aan verbetering van bescherming van persoonsgegevens in het algemeen.


Deze e-learning zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

We zijn allemaal jong geweest. Maar de jongeren van nu zijn anders dan de generatie van 40, 20 of 10 jaar geleden. Weten we voldoende van deze jonge generatie om met hun in contact te blijven? Wat doen jongeren nu? Wat denken ze en wat willen ze? Leest deze jonge generatie wel of hebben ze iets anders aan hun hoofd dan lezen. En wat lezen ze dan?

In deze e-learning duiken we in het brein van jongeren van 12 tot 18 jaar en ontdekken we wat deze jongeren bezig houdt. Ook leesgedrag, leesaanbod, en de inzet van jongerenliteratuur in het onderwijs komen in deze e-learning voorbij.

In de lessen waarin we ons richten op jongerenliteratuur zullen we doorgaans de term Young Adult literatuur (YA) gebruiken. Officieel is deze term voorbehouden aan boeken voor de leeftijdsgroep 15+.


Gamen, sociale media, filmpjes, leuke spelletjes spelen met kinderen uit het hele land. De mogelijkheden van de digitale wereld zijn onbegrensd. Wat zijn populaire sites bij kinderen van 8 tot en met 12 jaar? Welke sociale media en apps gebruiken ze? En welke mogelijkheden hebben nieuwe media, voor spreekbeurten of werkstukken?

Het is belangrijk om te weten wat je kind online doet en welke mogelijkheden er zijn. Daarom bieden we aan om gratis mee te doen aan de online cursus over mediawijsheid voor ouders van kinderen in groep 5 tot en met 8. De cursus is door Theek5 ontwikkeld. De thema’s zijn o.a. Populaire websites, Sociale media, Slimmer spelen en leren, Apps voor kinderen, Tips voor spreekbeurten en werkstukken, Gadgets, Mediawijze kids en Mindfulness.

Door deel te nemen aan deze online workshop vang je twee vliegen in één klap: Je ontdekt een nieuwe manier van leren én brengt tegelijkertijd jouw kennis over media en kinderen up to date.